En sober forklaring forklaring på hvad hypnose er

Her kommer en sober og ligetil forklaring på, hvad hypnose er. Denne post er den tredie i en serie på tre dele, hvor jeg har prøvet at give mit syn på, hvad hypnose er. Jeg vil gerne prøve at afmystificere begrebet og tage hypnose tilbage til rødderne, til dengang termen blev skabt. Det vil jeg, fordi hypnosebegrebet har været vidt omkring, og har været omgærdet at stor mystik gennem tiden. Folk kigger ofte på én med skepsis i blikket, når man fortæller dem, at man er hypnotisør. Ofte bliver blikket efterfulgt af spørgsmålet: “Er hypnose virkeligt?”

Det interessante er, at hypnose har en kæmpe evidensbase. Der er utrolig meget forskning i hypnose, og forskningen viser i mange tilfælde gode terapeutiske resultater. Mange af de konklusioner, forskere i hypnose når frem til i dag, minder meget om dem James Braid, opfinderen af hypnosebegrebet, nåede frem til i 1800’tallet. I denne specifikke post vil jeg prøve at beskrive emnet uden mange referencer og uden omveje. Hvis man søger en mere nørdet og detaljeret beskrivelse, kan man læse her:

Hvad er hypnose? Måske er det ikke som du tror

eller her

Definition af hypnose

Når man skal vælge hypnotisør, tænker jeg, at det kan være rart at vide, hvor han/hun står i forhold til begrebet. Derved kan man træffe et begrundet valg og bevæge sig trygt og rart ind i denne fascinerende disciplin med større sikkerhed for at møde sine forventninger. Så sæt dig tilrette og læs. Tag evt. en god bid af din yndlingschokolade imens!

Hypnose spiral, hypnotisør

Hypnotisk spiral

Hver hypnotisør sin forklaring

Hypnose kan stikke i mange retninger. Spørger du hundrede hypnotisører, får du hundrede forskellige forklaringer. Spørger du forskere, er der større enighed, men også mange forskellige definitioner og forklaringer. En ting, jeg dog tror, man kan blive enige om, er, at hypnose er en måde at bruge vores opmærksomhed på. Nogle hypnotisører vil mene, at hypnose er kommunikation direkte med det underbevidste. Andre at hypnose opstår ved blot at holde et intenst fokus på en idé. Jeg hælder mod det sidste.

Hvad er bevidsthed?

Mange hypnotisører ser hypnose som en særlig bevidsthed. Derfor er det vigtigt også at diskutere bevidsthed når man taler hypnose. Mange hypnotisører opdeler sindet i det bevidste sind og det ubevidste sind. Nogle ser hypnose som en måde at kommunikere direkte med det ubevidste sind. Men hvad er bevidsthed i det hele taget? Hjerneforskere kæmper med at få hold på, hvad bevidsthed er, og hvor bevidstheden findes. Derfor giver det ikke mening for mig at dele sindet yderligere i to hhv. det bevidste og ubevidste. Hvordan kan man dele noget, man ikke ved, hvad er? Det at være bevidst, kan også siges at være en ubevidst proces, for hvor kommer tankerne fra? Hvad styrer, hvilke tanker der dukker op? Hvor kommer sætningerne i dit hoved fra?

Man kan selvfølgelig argumentere for, at begrebet “det ubevidste” er en god metafor for alle de processer, der foregår, som vi ikke er bevidste om. Jeg vil argumentere for, at det ubevidste er lige så meget en del af vores bevidsthed, som det vi er bevidste om. Det er ét system, ét sind. Bevidst kan vi påvirke ubevidste processer, og ubevidste processer har indvirkning på, hvad vi tænker bevidst. De ubevidste processer er ikke noget andet, noget specielt. Det er dig. Så når jeg bruger hypnose med mine klienter, kan jeg meget bedre li’ at kommunikere direkte med dem i stedet for med en “ukendt ubevidst”. De teknikker vi bruger, og ændringer vi laver, sætter ubevidste processer i gang alligevel.

Hvad er hypnose?

Samme problem står vi med, når det handler om hypnose. Hypnose er ikke noget, der kan måles og vejes. Hypnose findes ingen steder i hjernen, og kan ikke måles ved hjerneskanninger (læs evt. her). Alligevel kan folk opleve hypnotiske fænomener, og folk kan forholdsvis hurtigt opnå gode terapeutiske resultater ved brug af hypnose. Der er som sagt god evidens for, at hypnose virker, men man ved ikke præcist hvordan. Det er det, der gør det så svært at få hold på, men også super spændende.

Når det er sagt, er det måske mere ligetil, end man skulle tro. I midten af 1800-tallet studerede videnskabsmanden og kirurg, James Braid, fænomenet og fandt på termen “hypnose”.  Til at starte med troede han, at det var en form for søvn og trance. Han prøvede senere at få ændret termen “hypnose” til “monoideisme”, fordi han fandt ud af, at hypnose ikke handlede om søvn eller trance, men blot var den simple disciplin at holde intenst fokus på en enkelt idé. En hypnotisør giver forslag til klienten (en suggestion) og klientens opgave er at forestille sig det, der bliver foreslået. Når det bliver gjort intenst, kan hypnotiske fænomener opstå. Sindet låses om en enkelt idé. En række af forskere i nyere tid bakker hans forskning op. Som hypnotisør er kunsten at give gode suggestioner, som klienten nemt kan leve sig ind i og forestille sig.

Hypnose handler om at gribe og følge en idé, med øget fokus, ved at bruge sin fantasi intenst, leve sig ind rollen og at have høje forventninger til udfaldet af det man gør. Gør man det, går forestillingen på et tidspunkt over og bliver helt eller delvist automatisk, som om det er noget, der sker, mere end noget man forestiller sig.

Hypnose er ikke så mystisk

Jeg kan selv godt li’ den måde at definere hypnose på, fordi det bliver mindre mystisk og mere håndgribeligt. Hypnose bliver på en gang simpelt, fordi det ikke kræver andet end fokus og fantasi. Det er samtidigt stadig mystisk, at der ikke skal mere til for at skabe en stærk hypnotisk respons. Det er fantastisk, at man med vilje kan bruge sit fokus på en bestemt måde og af den vej skabe en “anden virkelighed”, der mange gange føles lige så virkelig som “virkeligheden”.  Eller sagt lidt mere nede på jorden: Man kan bøje sine tanker og perception mod en mere gavnlig måde at se og opleve verden på.

Hypnose er en måde at tænke på. Jeg elsker idéen om, at hypnose er noget, man kan lære, noget man kan blive bedre til at opleve. Man kan lære og træne at bruge sin opmærksomhed og sit fokus på en hypnotisk måde. Som hypnotisør gør jeg mit for at lære mine klienter hypnotiske teknikker og redskaber, som de kan bruge resten af livet.

Håber du hang på, og er blevet klogere på, hvad hypnose er. Du må endelig kommentere, diskutere eller stille spørgsmål, hvis der er noget. Jeg vil blive super glad, hvis du deler denne post på facebook, twitter, eller hvor som helst, hvis du kan li’ det, du har læst.

 

En tanke om “En sober forklaring forklaring på hvad hypnose er

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial