En kvælende fornemmelse af frihed – ulogisk vejrtrækning for at slippe angst

23. september 2020
En kvælende fornemmelse af frihed –  ulogisk vejrtrækning for at slippe angst

Vi har alle lært at tage dybe vejrtrækninger helt ned i maven for at modsvare angst og følelser af stress i kroppen. Hvad hvis nu den måde at trække vejret på er med til at gøre problemet værre og i længden er med til at skabe angst?
Jeg er på en mission for at lære folk at bryde med gamle terapeutiske dogmer og rykke ved idéer, som synes være gået i arv mere end at bygge på faktiske iagttagelser og evidens. Jeg ser folk lave fantastiske og relativt hurtige forandringer hver dag i mit arbejde som hypnoterapeut. Du kan selv lære hurtigt skabe forandringer. Hvis du kan li’, hvad du læser, må du endelig give en kommentar eller dele indlæget.

Denne metode kan virke lidt grænseoverskridende til at begynde med, fordi nogen oplever en kvælende fornemmelse, og fordi den bl.a. bygger på at begrænse iltoptaget. Det er dog kun midlertidigt, og et tegn på at du er på vej. For nogle kan følelserne man får i starten, føles som de følelser man får, når man har angst. Når bare du ved det er det der sker, så er der intet at frygte. Start langsomt og øv dig, det er det 100% værd.

Luk munden og træk vejret – life hack

  • Sænk angste følelse
  • Skab ro og overskud
  • Få mere energi
  • Øg dit fokus
  • Styrk din koncentration
  • Opnå bedre søvn.

Listen herover kan lyde lidt utrolig. Kan du virkelig skabe alt det ved blot at lære at trække vejret rigtigt? Ifølge forskerne bag Buteyko-metoden kan man.

Brug disse link til at hoppe i teksten:

Mærker du nogensinde angst og stress?

Hvis du har det som mig, og nogen gange, i nogen situationer føler dig stresset eller mærker angste følelser i kroppen, så er der måske en super simpel genvej til at ændre det og skabe ro i kroppen. Hvis du er interesseret i at læse om hvordan jeg arbejder med angst kan du læse her.

Dette blogindlæg skal handle om en, for mig i det mindste, kontraintuitiv måde at trække vejret på, der allerede, har haft stor effekt i mit liv på mit oplevede stressniveau. Håber det skabe have samme effekt for dig.

Helt simpelt handler det om at begrænse sin daglige vejrtrækning. At lukke munden oftere og trække vejret gennem næsen, også når man er aktiv. Det er det, der for nogen kan være grænseoverskridende, fordi det kan føles som om, man bliver kvalt, som om man ikke får ilt nok. Lige indtil man har vænnet sig til det, og du vil opleve endnu mere overskud, og din krop vil fungere bedre.

Udover at sænke angste følelser i kroppen, er fortalerne for metoden også overbevist om at den i mange tilfælde kan hjælp folk med astma og søvnproblemer.

Buteyko-metoden

Buteyko-metoden er opfundet at lægen Konstantin Buteyko og går i al sin enkelthed ud på at kigge på, hvordan vi normalt trækker vejret, når vi er helt i ro. Så er jobbet herefter at efterligne og træne det. Derudover fokuserer metoden på biokemien, og de processer der foregår i kroppen, når vi trækker vejret. Den fokuserer på, hvordan vi rent faktisk gør kroppen mere ilt-effektiv, og hvordan vi får mere af ilten de steder hen, hvor der er brug for den.

Fortalerne for metoden siger, at ud over at sænke følelser af angst og stress i kroppen, kan den hjælpe ved visse former for astma så folk i mange tilfælde kan slippe deres medicin. Det skal jeg ikke gøre mig klog på, da jeg ikke har undersøgt det, men metoden er i hvert fald super effektiv mod angst.

Slip angst gennem simpel vejrtærkning. Begræns dit ilt indtag for at øver dit iltoptag.

I følge forskerne bag Buteyko-metoden gør mere ilt i kroppen ikke kroppen mere ilt-effektiv. Der skal CO2 til for at frigøre ilten fra blodet til cellerne. Så vi har ikke brug for mere ilt – vi har brug for en balance mellem CO2 og ilt i blodet. Mere ilt stresser blot kroppen. Mere CO2-holdigt blod får vi ved at trække vejret mindre. Derved bliver frigjort mere ilt, der hvor der er behov i cellerne.

Ved at træne kroppen til at der er mindre ilt i blodet, bliver du mere ilt-effektivt, og du vil opleve det som et overskud af energi og mindre stressede følelser i kroppen.

Hvordan trækker du vejret normalt?

Det er normalt kendt, at hvis du har angst, eller føler dig stresset skal du tage lange dybe vejrtrækninger. Idéen er at mere ilt i blodet giver kroppen mere overskud. Samt at det at trække vejret langsommere skaber mere ro end den hurtige intense vejrtækning, som angst gerne forårsager.

Men hvad hvis første halvdel af den idé er en falsk antagelse, og at det blot er det at trække vejret roligt, der skaber roen? Hvad hvis den mere ilt faktisk er med til at vedligeholde problemet? Tænk over det.

Hvordan trækker du vejret, når du har angst? Trækker vi vejret hurtigere eller langsommere? Får vi mere eller mindre ilt ind i vores system?

Vi overilter faktisk blodet ved at tage mange dybe og lange verjtrækninger. Hvis du har set fridykkere, inden de skal lave deres dyk, vil du se at de laver masse korte, super intense og dybe vejrtrækninger. Det stresser samtidigt kroppen og at kroppen udskiller kamphormoner/stresshormoner, som er adreanelin og cortisol, og som gør at vi i den situation har mere udholdenhed.

Hvordan trækker du vejret når du er i ro?

Spørgsmål til vejrtrækning og agnst. Hvordan trækker du vejret. Gør det mødsatte.

Hvordan trækker vi vejret, når vi er i ro?

Hiver du mere eller mindre ilt ind?

Trækker du vejret dybere eller mere overfladisk?

Vi trækker faktisk vejret mere overfladisk, og vi hiver faktisk mindre ilt ind.

Hvordan tror vi så, at vi kan afhjælpe angst ved at tage dybe, mange, lange vejrtrækninger og indånde endnu mere ilt?

Læg mærke til, hvordan du trækker vejret når du er angst, og gør det stik modsatte.

Det er faktisk den mest simple måde at sige det på: “Gør det modsatte af hvad du oplever når du er angst”.

Kommer der mere eller mindre lyd på vejrtrækningen, når du er angst?

Trækker du vejret med brystet eller mellemgulvet, når du er angst? 

Trækker du vejret hurtigere eller langsommere?

Trækker du vejret gennem næsen eller gennem munden når du er stresset?

Trækker du vejret mere eller mindre når du er stresset?

Begræns dit iltoptag og træk vejret som beskrevet her, når du er angst:

  • Træk vejret gennem næsen.
  • Sørg for der ingen lyd er på din vejrtrækning.
  • Træk vejret med mellemgulvet i stedet for brystet.
  • Træk vejret langsomt.
  • Træk vejret mindre.

Ved at træne at begrænse dit iltoptag, afstresser du kroppen. Du træner samtidigt kroppen til at klare sig på mindre, hvilket betyder at du vil bliver mere udholdende og mere ilt effektiv.

Det er ikke kun når du har angst det kan betale sig at trække vejret på den måde. Det kan betale sig at øve det dagligt og du vil opleve mere fysisk ro og overskud som konsekvens.

Træk vejret med næsen

Næsen har mange funktioner. Ikke nok med, at du begrænser dit iltoptag, og derved gør dig mere ilt-effektiv. Der er kirtler i næsen, der gør, at du udskiller gassen Nitrogenoxid (NO):

  • NitrogenOxid steriliserer den indkommende luft.
  • NO hjælper til at åbne luftvejene op.
  • NO øger iltoptaget til cellerne gennem blodet, og gør dig derved mere ilt-effektiv (Patrick McKeown, 2016)

Forfatteren til bogen, “The Oxygen Advantage” Patrick McKeown anbefales det, at man sover med gaffatape for munden i en periode for at træne kroppen til at trække vejret gennem næsen. Derved kan man sænke astma, forbedre ens søvn og sænke angste følelser i kroppen. Til at starte med er den ingen grund til at gå så drastisk til værks, men der er flere fantastiske historier fra dem der gør det. Du kan starte med den simple øvelse jeg skitserer herunder.

Her forklarer Patrick McKeown selv sin teori og beskriver en øvelsen:

Lav denne simple vejrtrækningsøvelse:

  1. Læg en hånd på brystet og en hånd på navlen. Sørg for at navlen bevæger sig ud når du trækker vejret ind. Brystet skal holdes nogenlunde stille.

  2. Tun ind i din vejrtrækning. Få fokus ud af tankerne ind i din vejrtrækning.

  3. Træk vejret ind og ud gennem næsen.

  4. Træk så vejret langsommere. Næsten til det punkt hvor du ikke trækker vejret. Du skal føle at du mister pusten. Som om du er ude at gå en tur. Hvis du ikke føler du mister pusten, så virker det ikke. Træk vejret som om du ikke trækker vejret. Så langsomt og forsigtigt, at du ikke kan høre det, så hårene i næste ikke bevæger sig.

  5. Hvad sker der med dit spyt i munden, hvad sker der med temperaturen, fortsæt i 2 minutter.

  6. Hvis du gør det rigtigt vil du sikker opleve, at du får mere spyt i munden og varmere hænder og fødder. Det er alt sammen positive tegn på at din krop bruger ilten mere optimalt.

Den hardcore øvelse– kun når du har styr styr på første øvelser:

Denne øvelse kan trigge angst, men når bare du ved det, og du kan stoppe det ved at trække vejret normalt, er der ingen grund til bekymring. Kast dig ud i det og eksperimenter. Det er den eneste måde du bliver klogere.

  1. Sæt dig ned oprejst. Træk vejret normalt, roligt og uden lyd gennem næsen. Tag ikke dybe vejrtrækninger.
  2. Fokuser på dit mellemgulv og få det til at udvidde sig når du trækker vejret ind. Vær super opmærksom på det.
  3. Pust nu luften normalt ud gennem næsen og igen hav fokus på at din mellemgulv skal bevæge sig når du gør det og tøm luften helt ud af lungerne.
  4. Lav nu en kort overfladisk vejrtrækning ind gennem næsen (1-2 sekunder). Stop.
  5. Slip luften langsomt ud gennem næsen over 5 sekunder. Brug dig mellemgulv til at skubbe al luften ud igen.
  6. Hold nu dig selv for næsen og hold vejret til du føler, at du at du bliver kvalt medium eller mere i ca 5 sekunder.
  7. Gentag så trin 1-6 tilbage. Træk vejret normalt lad være med at hive efter vejret. Gentag flere gange gerne i minimum 3 minutter gerne mere.

Husk som altid at hypnose og selvhypnose kan hjælpe til at give det retning. Så mens du lave øvelserne så forestil dig hvor det gavner dig, fortæl dig selv hvad du får ud af det, og hav det hypnotiske mindset.

Tak for nu

Håber du kunne li’ hvad du læste. Du må endelig vende tilbage med dine erfaringer, når du har øvet dig. Spørg endelig også hvis du har spørgsmål. Skriv i kommentarene herunder eller kontakt mig via oplysningerne i bunden af siden. Hvis du tænker andre kunne have gavn af de må du endelig dele.

kontakt dinHypnose

Kontakt mig

Udfyld formularen og jeg vender tilbage indenfor næstkommende hverdag.

Nyhedsbrev

Modtag to gaver kvit og frit! Skriv dit navn og din e-mail herunder.

Hvis du sætter hak, accepterer du, at jeg må sende dig mails ca. en gang om ugen med nyheder, reklamer og tilbud. Jeg hader selv spam og du kan til enhver tid nemt afmelde dig igen. Læs mere om min privatlivspolitik her.

Seneste artikler

Behandling af angst – 5 gode grunde til at vælge hypnose mod angst

Behandling af angst – 5 gode grunde til at vælge hypnose mod angst

Magnetiske hænder – en øvelse til selvhypnose

Magnetiske hænder – en øvelse til selvhypnose

Bilateral stimulering mod angst

Bilateral stimulering mod angst