Bilateral stimulering mod angst

30. september 2019
Bilateral stimulering mod angst

I dette indlæg vil jeg skrive lidt om bilateral stimulering. Det er et ord, man ikke skal være alt for træt for at sige, men effekten kan være stor, når det handler om at slippe af med angst og angste følelser. Jeg har lavet en video til dette indlæg, som du kan se ved at trykke på billedet herunder. Bilateral stimulering er en simpel selvhypnoseøvelse, du kan lave helt på egen hånd, og som oftest kun tager et par minutter. Det kan være en god startøvelse, når du udforsker hypnose mod angst. Det kræver ikke en grad i raketvidenskab eller lang tids forberedelse. Bare hop ud i det.

Målet med øvelsen “bilateral stimulering”

Målet er at:

  • Sænke angste følelser
  • Træne hjernen til at responderer anderledes mod angst
  • Blive selvhjulpen på din vej mod at blive angstfri

Se video, hvor jeg forklarer øvelsen

Hvad er bilateral stimulering mod angst?

Bi betyder begge og lateral betyder ud til siden, så øvelsen går ud på at komme ud til begge sider. Der kan være forskellige forklaringer på, hvorfor det virker. Nogle kommer med videnskabelige forklaringer, nogle mere pseudovidenskabelige og andre igen helt sobre, hvor det blot handler om at distraherer hjernen i dens normale aktivitet, så den gør noget andet end normalt. Jeg hælder mest til den sidste.

Jeg har fået denne øvelse fra hypnseterapeuten Melissa Tiers fra New York. Hun har skrevet en bog, der hedder “The Anti Anxeity Toolkit”, som er en lille bog fyldt med praktiske øvelser, der er designet til at slippe angst. Hun forklarer effekten med, at man får sendt blod og aktivitet rundt i begge hjernehalvdele. På den måde bliver elektriske impulser sendt andre steder hen end normalt og de neuronklumper af angstaktivitet, der normalt er tilstede, kan ikke længere holde sammen, og de bliver opløst. (Tiers, 2011)

Der kommer en anden forklaring på, hvorfor det virker så effektivt mod angst nederst i dette indlæg, hvor jeg også henviser til forskning.

Selve øvelsen:

Som sagt handler det om, at komme godt ud til begge sider så begge hjernehalvdele bliver aktiveret.

  1. Grib en bold eller andet du nemt kan holde i hånden.
  2. Luk øjnene og tænk på din angstprægede situation. Bemærk hvor stærkt du kan mærke følelsen på en skala fra 0-10 lige nu. Huske det tal.
  3. Tag en dyb indånding og ånd ud.
  4. Stræk armen med bolden ud foran dig, så du holder bolden ved din midterlinje.
  5. Fokuser nu på bolden. Sving armen ud til siden, mens du følger den med øjnene og holder hovedet stille.
  6. Før armen tibage til midterlinjen og passer bolden til en anden hånd og sving dem modtagne arm ud til siden.
  7. Følg hele tiden bolden med øjnene.
  8. Bliv ved med at passerer bolden fra arm til arm på denne måde i 1 minut.
  9. STOP! Tag en dyb indånding og pust langsomt ud. Vurder følelsen igen på en skala fra 0-10. Formegentligt er følelsen faldet. Hvis ikke, fortsætter du bare som beskrevet alligevel.
  10. Gentag øvelsen indtil følelsen er 0 eller så tæt på nul som du kan komme.

Et godt råd når du laver øvelser mod angst.

Fortsæt med øvelsen til din følelser har fortaget sig med minimum 50%. Stol på at det sker. Følelser kommer og går. Angst er meget ubehageligt, men fundamentalt set uskadeligt. Følelsen vil aftage naturligt, hvis du bliver der længe nok, stol på det.

Kroppen/hjernen bliver belønnet for at slippe, hvis du giver op for tidligt inden følelsen har aftaget naturligt. Effekten bliver bliver at hjernen tænker: “Fedt du slap væk. Jeg minder dig lige om, at holde dig væk fra det igen næste gang, måske skruer jeg op for din angste følelse bare for at minde dig om, at det er farligt”. Det er meget bedre, hvis hjernen tænker: “Gud jeg kunne være i det, følelsen faldt af sig selv, der var ingen reel farer på færde”. Den effekt får du, hvis du venter på at følelsen er halveret, inden du træder ud af øvelsen.

Stol på dig selv

Stol på dig selv. Hav forventninger til at følelsen falder. Lad være med at prøve for hårdt at presse en forandring igennem. Lad samtidigt være med at være for passiv. Bare stol på at det har den effekt, du ønsker. Vær undersøgende, eksperimenterende og afventende i stedet for tvinge en forandring igennem. Bare være tålmodig og stol på dig selv.

Hvis du ikke har læst mit indlæg vedr. “Det hypnotiske mindset”, så vil jeg på det kraftigste anbefale, at du gør det. Ved at lære at bruge Det Hypnotiske Mindste, bliver du belønnet stort i forhold til at opnå terapeutisk forandring. Du kan læse indlægger og se videoen her: https://www.dinhypnose.dk/hypnotiske-mindset/

En anden forklaring på hvorfor bilateral stimulering virker mod angst.

Der findes en hel selvstændig behandlingsform kaldet EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Jeg selv kan være i tvivl om forklaringmodellerne for, hvorfor det virker, men en voksende mængde af evidens, synes at støtte op om behandlingen. Du finder bl.a. et metastudie her, der indikerer, at EMDR kan være effektivt i forhold til PTSD. Det er dog stadigt sparsomt med studierne, og grupperne det er testet på er små.

Hvad går EMDR ud på?

Som titlen indikerer handler det bl.a. om at bevæge øjnene for at løsne op og gøre én mindre følsom over for en stimuli. Der er mange snørklede forklaringer på præcis, hvordan øjnene skal bevæges og hvordan øvelserne præcis skal udføres. Der findes efterhånden også mange forskellig afarter af EMRD under andre navne også, som alle kan være effektive. Du kan læse mere om rationalet for, hvorfor det at bevæge øjnene mens man tænker på en angstprovokerende/stressende/traumatisk situation kan være hjælpsomt her.

Jeg selv er dog tilhænger af en mere ligetil og ordinær forklaring, som beskrevet tidligere. Det at forestille sig, at man har den angste følelse, distrahere sig selv fra det man normalt tænker, og det at være i det længe nok indtil følelsen aftager af sig selv, gør at kroppen naturligt ikke længere opfatter tanken/begivenheden som farlig. Det er der bunker af evidens, der kan bakke op. Jeg går dybere ind i de rationale her: https://www.dinhypnose.dk/eksponering-fri-for-angst/

Uanset hvilke forklaringer der ligger bag, kan øvelsen i Bilateral Stimulering hjælpe dig og det kan have stor effekt at lave øvelsen.

Kan jeg hjælpe dig med at slippe din angst?

Hvis du tror, jeg kan hjælpe dig på nogen måde i forhold til at slippe din angst ved hjælp af hypnose, må du endelig bare tage kontakt.

Hvis du kunne li’ det du har set og læst i denne artikel, må du endelig kommenterer, stille spørsmål og dele på de sociale medierne. Det hjælper mig til at nå ud til flere, og jeg sætter virkelig pris på det.

Det var det for nu.

kontakt dinHypnose

Kontakt mig

Udfyld formularen og jeg vender tilbage indenfor næstkommende hverdag.

Nyhedsbrev

Modtag to gaver kvit og frit! Skriv dit navn og din e-mail herunder.

Hvis du sætter hak, accepterer du, at jeg må sende dig mails ca. en gang om ugen med nyheder, reklamer og tilbud. Jeg hader selv spam og du kan til enhver tid nemt afmelde dig igen. Læs mere om min privatlivspolitik her.

Seneste artikler

En kvælende fornemmelse af frihed –  ulogisk vejrtrækning for at slippe angst

En kvælende fornemmelse af frihed – ulogisk vejrtrækning for at slippe angst

Behandling af angst – 5 gode grunde til at vælge hypnose mod angst

Behandling af angst – 5 gode grunde til at vælge hypnose mod angst

Magnetiske hænder – en øvelse til selvhypnose

Magnetiske hænder – en øvelse til selvhypnose