Kan hypnose manipulere med vores frie vilje?

11. maj 2018
Kan hypnose manipulere med vores frie vilje?

Mord begået under hypnose i København

I slutningen af maj skal jeg til screening af filmen ”Skytsenglen”. Filmen har premiere i juni. Jeg glæder mig vildt meget til at se den. Filmen handler om de mystiske omstændigheder, der fandt sted i København i 1951, da et røveriforsøg resulterede i mord. Mordet gik over i historien som “hypnosemordet”. Morderen påstod, at han var blevet hypnotiseret til at begå mordet. Hypnotisøren nægtede sig skyldig. Både hypnotisøren og den tiltalte blev dømt. I kan læse mere om begivenhederne her: https://da.wikipedia.org/wiki/Hypnosemordet. Efter filmen er der en paneldiskussion, hvor der bliver diskuteret hypnose og manipulation. Udover at det selvfølgelig vil blive diskuteret, om hypnose kan manipulere med vores frie vilje, bliver der vendt emner om blandt andet mediernes manipulerende indflydelse på vores valg. Jeg glæder mig som et lille barn.

Hypnosemord hypnose og fri vilje

Kan hypnose få dig til at gøre noget, mod din vilje?

Jeg synes hypnosesagen fra 1951 og temaet i sig selv er interessant. Det er interessant fordi, der bliver stillet spørgsmålstegn ved, om man med hypnose kan få folk til at handle mod deres vilje, og manipulere dem til at gøre noget de normalt ikke ville gøre. Det der gør hypnosemordene endnu mere spændende, er at de foregik lige her i København.

Der findes efter mit bedste vidende ikke nogen som helst kliniske forsøg, der viser, at man kan få folk til at handle mod deres egen moral og etik ved brug af hypnose. Alle de forsøg, der er gjort under kontrollerede forhold, viser at folks bevidsthed stadig er tilstede selvom de er ”under” hypnose. Hypnose gør ikke folk afmægtige i følge forskning i hypnose.

Studier af blandt andet Clark Hull og også Hipolyte Bernheim viser derudover, at der stort set ingen forskel er på, om man giver folk suggestioner under hypnose eller i normaltilstanden. Dvs. at man er lige så suggestibel og modtagelig overfor idéer i normaltilstanden, som man er i hypnosetilstanden. Det handler om, hvilke idéer man ”griber” og vælger at fokusere på. Det, at man kalder noget hypnose, eller det at hypnotisøren udfører et lille ritual kaldet en hypnotisk induktion, inden han giver suggestionerne, har kun en lille effekt i nogen tilfælde.

Hypnose er ikke noget særligt

Det vil sige, at hypnose ikke har nogen særlig status i forhold til at kunne få folk til at handle anderledes, end de ville have gjort, hvis nogen havde givet dem en god idé eller vision i alle mulige andre sammenhænge. Det kan lyde lidt underligt, når man nu ser alle de skøre effekter til hypnoseshowet. Det er meget sjældent, at man beder folk om at forestille sig, at de sidder fast på gulvet i en normal situation, men gjorde man det ville den del af befolkningen der er allermest suggestible, få fornemmelsen af at sidde fast på gulvet. Derfor synes effekterne større til et hypnoseshow. Hypnotisøren tør at give folk skøre idéer at fokusere på, og han udvælger, dem der reagerer bedst. Alle forsøg viser at folk skal have en vilje til at deltage i hypnose og engagere sig i processen for opleve den hypnotiske effekt.

Her kan du læse mere om, hvad hypnose er: Hypnose – En sober forklaring

Det, der er interessant at diskutere, er, hvad det er, der får folk til at handle i det hele taget. Hvad er det der gør, at folk har de overbevisninger de har? Hvad er det der gør, at folk pludseligt kan handle tilsyneladende irrationelt på en idé, eller handle på idéer der ligger så langt fra andres moral? Hvad vil det sige at have fri vilje? Selvom det er super interessant, vil jeg ikke prøve at besvare spørgsmålene her, men blot lade dem stå åbne. I stedet vil jeg prøve kort at skitsere, hvor suggestible vi i det hele taget er.

Vi er suggestible!

Stanford universitetet i USA har udviklet flere forskellige skalaer (SHSS) til at måle hypnotisk modtagelighed. Skalaerne minder meget om hinanden. Den mest brugte er FORM C (Weitzenhoffer & Hilgard 1962). Skalaen er skitseret herunder. Den består af tests, som man skal bestå i rækkefølge. Testene siges at stige i sværhedsgrad. Hvis man scorer fra nul til tre, er man lavt suggestibel (suggestibel er det samme, som det der i gamledage hed “hypnotisk modtagelig”), fra fire til ni er man moderat suggestibel, og fra ti til tolv er man meget suggestibel. Man bruger ofte denne test i kliniske forsøg med hypnose, for at inddele folk i grupper forud for det egentlige forsøg.

STANFORD HYPNOTIC SUSCEPTIBILITY SCALE. Suggestibilitetstest og hypnoseskala. Kan alle hypnotiseres?Studier viser at normalfordelingen ligger sådan at ca. 10 procent af befolkningen ligger i den lave ende af skalaen og 10-15% af befolkningen ligger i den anden ende og er højt suggestible. Resten af befolkningen ligger et sted mellem de to poler og er moderat til højt suggestible.

Hvis man sammenholder normalfordelingen for suggestibilitet med resultatet Hipolyte Bernheims studier, som i grove træk fortæller at hypnose blot er fokus på suggestioner/forslag/idéer, vil det sige, at størstedelen af befolkningen altid er suggestible overfor idéer og reagerer på dem i varierende grad. 10% af befolkningen vil være yderst suggestible, og hvis de ellers synes om idéen, de står overfor og koncentrer sig om den længe nok om den, vil de føle det som om, det er deres virkelighed.

Måske kan man ændre rammen så den passer bedre til den hypnotiseredes vilje.

Alt tyder på, at man ikke kan få folk til at handle mod deres egen vilje ved brug af hypnose.  Hvad hvis man ændrer rammen, så den passer til deres vilje? Min gode ven og mesterhypnotisør Anthony Jacquin har i bogen “Virkeligheden er Plastisk”  lavet forsøg med at ændre på rammerne omkring hypnosen, for at se om det har en effekt for udfaldet. Han giver et eksempel, hvor han har hypnotiseret en, og vil prøve at få ham til at give sig hans pung. Jacquin siger, at der er en mærkbar forskel, hvis man siger noget i retning af: “Om et øjeblik vil du opdage, at du holder min pung og vil straks give mig den tilbage.” I forhold til at sige: “Om et øjeblik vil du give mig din pung”. Mange har ikke lyst til at udlevere deres pung, men er mere tilbøjelige til det, hvis de tror, det er din pung, de holder.

Medier, kultur og religiøs påvirkning

Det får en til at tænke på, hvad medierne, vores kultur, og religion mm. betyder for fornemmelsen af vores frie vilje? Hvad er det for en ramme vil bliver præsenteret for? Det er noget, jeg synes er sindssygt spændende. Man kan gøre sig selv usynlig 10% overfor af befolkningen blot ved at bede dem om at forestille sig, at man ikke er der. De ser lige igennem en på trods af, at man står lige foran dem. USYNLIG!!! Det lyder vanvittigt, at det kan lade sig gøre, men jeg har lavet dette forsøg flere gange og et utal af kliniske forsøg viser, at man tilsyneladende kan hypnotisere folk til ikke at kunne se ting, der er lige foran dem. Hvilke andre idéer er vi blinde overfor i det daglige? Hvor er vores blinde vinkler?

Hvis du synes at denne artikel var interessant, må du endelig hjælpe med at dele den på facebook, twitter, google+ eller hvor som helst, du mener den giver gavn. Jeg sætter virkelig pris på det.  Husk endelig at kommentere artiklen herunder, og stil endelig spørgsmål, hvis der er noget, du vil have uddybet.

kontakt dinHypnose

Kontakt mig

Udfyld formularen og jeg vender tilbage indenfor næstkommende hverdag.

Nyhedsbrev

Modtag to gaver kvit og frit! Skriv dit navn og din e-mail herunder.

Hvis du sætter hak, accepterer du, at jeg må sende dig mails ca. en gang om ugen med nyheder, reklamer og tilbud. Jeg hader selv spam og du kan til enhver tid nemt afmelde dig igen. Læs mere om min privatlivspolitik her.

Seneste artikler

En kvælende fornemmelse af frihed –  ulogisk vejrtrækning for at slippe angst

En kvælende fornemmelse af frihed – ulogisk vejrtrækning for at slippe angst

Behandling af angst – 5 gode grunde til at vælge hypnose mod angst

Behandling af angst – 5 gode grunde til at vælge hypnose mod angst

Magnetiske hænder – en øvelse til selvhypnose

Magnetiske hænder – en øvelse til selvhypnose