Selvhypnoseteknikker – Hypnotiser dig selv

11. november 2017
Selvhypnoseteknikker – Hypnotiser dig selv

I dag skal det handle om selvhypnoseteknikker. Teknikker til at hypnotisere dig selv. Det giver vist sig selv:-) I sidste indlæg fortalte jeg om selvhypnosens ABC og nævnte det hypnotiske mindset; den tænkestil hypnose kræver. Hvis du ikke allerede har læst den post, vil jeg stærkt anbefale dig det, inden du fortsætter. Det er vigtigt at lære at tænke på den rigtige måde, både når man laver hetero-hypnose (hypnose sammen med en hypnotisør) og selvhypnose.

Jeg har lavet en video omkring det hypnotiske midset, som du kan ser her:

Det hypnotiske mindset

Dagens indlæg:

I dagens indlæg vil fokus være på praktiske selvhypnoseteknikker, som er lige til at gå til. Ved at øve disse selvhypnoseteknikker dyrker du samtidigt dit hypnotiske mindset. Dette mindset vil kunne hjælpe dig til at skabe forandringer i dit liv og nå dine mål. Mit mål med disse indlæg i denne serie er at vise dig, at terapi på egen hånd kan være både sjovt, indsigtsfuldt og relativt nemt.

Du får:

 • Forklaring på forskellen mellem hypnose og selvhypnose

Du lærer:

Hvis du kan li’ hvad du læser, og synes at andre skal have glæde af det, må du endelig dele opslaget på faeebook, twitter eller andre steder. Det er en kæmpe hjælp og jeg sætter virkelig pris på det. God fornøjelse.

Al hypnose er selvhypnose

Psykologen Ernest Hilgard (1904-2001) eksperimenterede meget med hypnose. Han udviklede bl.a. den meget brugte Stanford standardskala til at måle hypnotisk modtagelighed ved Stanford universitetet. Gennem sine studier fandt han frem til at al hypnose i virkeligheden er selvhypnose. Dvæl lige ved den sætning igen: “Al hypnose er selvhyponse”. Han konkluderede at hetero-hypnose blot er guidet selvhypnose (Hilgard, 1977) (Adam Eason, 2014) . Hvis du er dedikeret læser af mine indlæg, vil du vide, at det ligger sig fuldstændigt op af, hvad jeg tidligere har skrevet om hypnose. Hypnose er noget, du gør, ikke noget der bliver gjort mod dig.

Hvis Hilgards antagelser er rigtige, betyder det virkelig noget for udfaldet af en hypnosesession, at man får styr på, hvordan man dyrker selvhypnose. Både hvis du gør det for dig selv hjemme i stuen, eller hvis du går det ekstra skridt og besøger en professionel hypnotisør. De selvhypnoseteknikker, der er beskrevet herunder, vil lære dig at blive mester i selvhypnosens kunst jubiiii!!

Der er dem, der finder denne måde at tænke på helt naturlig og ingen øvelse har bruge for. Andre har brug for et lille skub i den rigtige retning, og så er der dem, der har brug for mere træning. Sandheden er at alle kan lære det, og alle kan blive gode til det. Så bare klø på uanset, hvor du er på skalaen.

Den lille forskel på (hetero-) hypnose og selvhypnose

Selvhypnose og hetero-hypnose er meget ens, i forhold til de fænomener man kan opleve, og de adfærdmæssige egenskaber der knytter sig til hypnose. Der er dog individuelle forskelle i, hvordan hypnose opleves alt efter om der er tale om hetero-hypnose eller selvhypnose.

Hetro-hypnose kan frembringe flere følelser af ubevidsthed, passivitet og mistet kontrol. Hvor selvhypnose frembringer flere følelser af at være aktiv, opmærksom, og at være i kontrol (Johnson and Weight, 1976) (Eason, 2014). Ved at træne selvhypnose kan du tage kontrollen og på en sjov og aktiv måde nå dine mål og opnå forandringer. Selvhypnose kan virkelig give følelsen af at have indflydelse på sit eget liv.

Aktivering af det hypnotiske mindset:

Før du starter, skal du have gang i dit hypnotiske mindset; den tænkestil hypnose kræver. Du kan starte aktivering på følgende måde:

A: Sæt dig et behageligt sted, hvor du kan koncentrere dig og holde fokus. Luk øjnene. Med øjnene lukkede er det lettere holde fokus på en ting. Husk på at hypnose i sin grundessens er skærpet fokus på en enkelt idé.

B: Fortæl dig selv, at du laver hypnose, og at kroppen og sindet reagerer automatisk på det, du forestiller dig. Bare vid at det sker, tro på det, lev dig ind det. Hav høje forventninger til dine evner og til udfaldet

C: Selvhypnose. Her kan du fokusere på dit mål, på det du gerne vil opnå eller blot øve nogle af de selvhypnoseteknikker som beskrevet herunder.

Selvhypnoseteknikker

Når man laver selvhypnose, skal man være villig til at bedrage sig selv til en vis grad. Når man sidder alene, kan det kræve sit fx at overbevise sig selv om at hånden er klistret fast til bordet, hvis man da ikke virkelig har smurt super-lim på håndfalden inden man gik i gang. Det kan kræve lidt overbevisning og øvelse at aktivere det hypnotiske “mindset”. Øver du dig, vil du tilgengæld blive rigeligt belønnet.

Der er en masse simple selvhypnoseteknikker og øvelser, der kan hjælpe det på vej. Jeg vil beskrive to af disse selvhypnoseteknikker i det følgende hhv.: “Magnetiske hænder” og “Ballon og bog”. Du kan se en demonstration af “Magnetiske hænder (og fingre)” her, hvis du har lyst. Øvelserne har et indbygget fysisk element. Det fysiske element hjælper med til at give en fornemmelse af, at man kan påvirke krop og følelser med tankerne. Når man kan det, ved man, at man har det rette fokus.

Disse typer af øvelser laves som regel før det terapeutiske arbejde, når man laver selvhypnose, for at overbevise én om at tingene sker. Det er en måde at aktivere de hypnotiske processer på. I hypnose-jargon kaldes dette en hypnotisk induktion.

Induktioner/selvhypnoseteknikker

Det er vigtigt, når du øver teknikkerne, at du ikke overanstrenger dig og prøver for hårdt. Du skal blot blidt fortælle dig selv, at det sker som det mest naturlige i verden. Hvis du prøver for hårdt, kan det have modsat effekt [Émilie Coué(1923) : The law of reversed effort] . Hav det sjovt med det, og stol på at øvelse gør mester. 

Øvelse 1 “Magnetiske hænder”:

hypnose induktion magnetiske hænder selvhypnose
 1. Start med A og B som skitseret ovenfor så du kommer i den rette stemning.
 2. Stræk dine hænder ud foran dig, så der er ti cm mellemrum. Kig på mellemrummet mellem dine hænder, og fortæl dig selv, at de vil begynde at blive trukket sammen om lidt, som om der sidder to kraftige magneter i dine håndflader.
 3. Når du er klar, så luk øjnene og forestil dig magneterne trækker mod hinanden. Forestil dig hvordan det ville føles, hvis det var. Hvordan ville det se ud? Hvordan ville dine hænder bevæge sig?
 4. Bliv ved med at gentage sætningen, “Mine hænder kommer tættere og tættere, og der er ikke noget, jeg kan gøre ved det”, inde i dit hoved. Tro på det, lev dig ind i rollen, som en der har den oplevelse.
 5. Beskriv for dig selv, hvad du bemærker efterfulgt af en suggestion. F.eks. “jeg mærker en summende fornemmelse, og mine hænder kommer tættere og tættere” eller “jeg mærker en varme, hvilket betyder, at magneterne bliver kraftigere” eller “mine fingre spjætter, fordi de kommer tættere og tættere” Brug det du fornemmer og drag det ind i din oplevelse.
 6. Bliv ved med at fortælle dig selv, at det sker. Prøv ikke at anstrenge dig, bare vid at det sker. Se de hænder for dit indre blik komme tættere og tættere. Mærk de fornemmelser blive kraftigere og kraftigere.
 7. Forestil dig at det sker automatisk uden din indblanden. Hvordan ville det være hvis der ikke var noget der kunne forhindre det i at ske?
 8. Fortæl dig selv, at når hænderne rører hinanden, er du i hypnose, og har det hypnotiske fokus der skal til for at lave dybe forandringer.
 9. Når dine hænder rører hinanden, er der forskellige ting man kan gøre.
  1. Bare slap af og lad hænderne svæve langsomt ned mod dine lår og fortæl dig selv, at du går dybere og dybere i hypnose og ind i det hypnotiske fokus.
  2. Du kan også fortsætte med en lignende øvelse, hvor du forestiller dig at dine hænder bliver tungere og tungere og magneten trækker dem mod dine lår og tager dig med dybere i hypnose.
  3. Eller du kan lade hænderne falde tungt mod dine lår og tælle dig selv dybere. Forestil dig, at du står på en trappe med fem trin og hvert trin tager dig dybere i hypnose. Begynd at tæl “5, dybere og dybere, 4, jeg synker, flyder, driver dybere endnu, 3, endnu mere behageligt endnu mere fokuseret end før, 2, hver en nerve og hver en celle i min krop går dybere i hypnose, 1, dybt dybt ned i et fantastisk fokus.” (Eller simpelt “5, 4, 3, 2, 1, jeg er i dyb hypnose”).
 10. Fortsæt med at fokusere på dine terapeutiske mål eller fortsæt med en anden øvelse. Du kan også vælge at tælle dig selv ud af hypnosen på følgende måde:
  1. Sig til dig selv:  “Om et øjeblik tæller jeg fra et til fem. Jeg kommer ud af hypnosen, mine øjne åbner og jeg har det fantastisk, fuld af energi, klar til resten af dagen”. Eller noget andet hvis du har lyst. Tak dig selv for at have lavet øvelsen. Giv dig selv en kæmpe mental krammer, det er en dejlig ting at gøre.
  2. Begynd at tælle: “1, jeg kommer mere og mere ud af hypnosen, 2, følelser i arme hoved, ben og krop vender tilbage til deres normale perspektiv, 3, jeg tager alle forandringer med mig, er klar til at nyde resten af dagen, 4, tag en dyb indånding, 5, jeg har det fantastisk” (eller simpelt: “1, 2, 3, 4, 5 mine øjne åbner jeg har det fantastisk”).

Husk at ordene er ikke så vigtige, og du er mere end velkommen til selv at finde på og bytte ordene ud. Faktisk vil jeg anbefale, at du gør det. Gør disse selvhypnoseteknikker dine egne. Det er intentionen og målet, der er vigtigst!!!

 

Øvelse 2 “Ballon og bog”: 

 1. Start med A og B som skitseret ovenfor, så du kommer i den rette stemning.
 2. Stræk din højre hånd ud foran dig med armen strakt og håndfladen op. Begynd at forestille dig, at der bliver placeret en stak tunge bøger oven på den.
 3. Stræk din venstre hånd ud foran dig på samme måde, men placer denne med håndfladen nedad. Forestil dig at denne arm er fyldt med helium og er super let, og at den begynder at svæve op. Eller forestil dig, at der er bundet en snor rundt om dit håndled, og at der i den anden ende af snoren er en kæmpe heliumballon, der trækker den op.
 4. Når du er klar til at forestille dig det, så luk øjnene. Se det for dig og få en fornemmelse af, hvordan det ville føles. Start med at fokusere på den hånd, der holder bøgerne.
 5. Forestil dig at hver en tanke du tænker, hvert et ord du siger til dig selv, placerer endnu en bog oven på hånden. Den bliver tungere og tungere, bliver presset ned, hevet ned, tynget ned. Se det for dig og føl det. Få en fornemmelse af, hvordan det ville være.
 6. Sig til dig selv “min højre hånd bliver tungere og tungere. Jeg prøver at holde den oppe, men jeg kan ikke, jeg kan ikke. Jo mere jeg prøver, jo tungere bliver den”. Gentag sætningen om og om igen. Tro på det, lev dig ind i rollen, som én der har den oplevelse.
 7. Mens du lader den fornemmelse fortsætte, så fokuser på den anden hånd. Den lette hånd. Forestil dig, at den bliver lettere og lettere. Forestil dig, hvordan det ville føles. Hvordan ville det se ud? Forestil dig at jo tungere den anden hånd bliver, jo lettere bliver denne hånd.
 8. Sig til dig selv: “Min venstre hånd bliver lettere og lettere og begynder at svæve op helt af sig selv. Jo mere jeg tænker på den, jo lettere bliver den. Jeg prøver at holde den stille, men den svæver højere og højere”
 9. Skift mellem 6 og 8 til du mærker en effekt i en af hænderne og fortsæt til den tunge hånd rører dit lår.
 10. Brug de følelser du kan mærke og tag dem med i din oplevelse. “Min arm føles træt, den bliver tungere og tungere” eller “Det snurrer i min hånd, den bliver lettere og lettere”, “Jeg mærker en varme, hvilket betyder min hånd svæver op.”
 11. Forestil dig at det sker automatisk uden din indblanden. Hvordan ville det være, hvis du intet kunne gøre for at stoppe det?
 12. Når hånden rører dit lår, er der forskellige ting, man kan gøre.
  1. Bare slappe af og lade den anden hånd svæve langsomt ned mod dit lår og fortæl dig selv, at du går dybere og dybere i hypnose og ind i det hypnotiske fokus.
  2. Du kan lade hånden falde tungt mod dine lår og tælle dig selv dybere. Forestil dig, at du står på en trappe med fem trin og hver trin tager dig dybere i hypnose. Begynd og tæl “5, dybere og dybere, 4, jeg synker, flyder, driver dybere endnu, 3, endnu mere behageligt endnu mere fokuseret end før, 2, hver en nerve, hver en celle i min krop går dybere i hypnose, 1, dybt dybt ned i et fantastisk fokus.” (Eller simpelt “5, 4, 3, 2, 1, jeg er i dyb hypnose.”)
 13. Gå videre til næste trin og begynd at fokusere på dine mål eller fortsæt med en anden øvelse. Du kan også tælle dig selv ud af hypnosen på følgende måde:
  1. Sig til dig selv at “om et øjeblik tæller jeg fra et til fem og kommer jeg ud af hypnosen og mine øjne åbner. Jeg har det fantastisk, fuld af energi, klar til resten af dagen” Eller noget andet hvis du har lyst. Tak dig selv for at have lavet øvelsen. Giv dig selv en kæmpe mental krammer, det er en dejlig ting at gøre.
  2. “1, jeg kommer mere og mere ud af hypnosen, 2, følelser i arme hoved, ben og krop vender tilbage til deres normale perspektiv, 3, jeg tager alle forandringer med mig, er klar til at nyde resten af dagen, 4, tag en dyb indånding, 5, jeg har det fantastisk” (eller simpelt: “1, 2, 3, 4, 5 mine øjne åbner, jeg har det fantastisk”).

Dette tåler en gentagelse: Husk ordene er ikke vigtige, og du er mere end velkommen til selv at finde på og bytte ordene ud. Faktisk vil jeg anbefale, at du gør det. Gør disse selvhypnoseteknikker til dine egne. Det er intentionen, der er vigtig!!! 

Gør det så simpelt som muligt

Håber du synes, at det er lige så sjovt som jeg, at træne selvhypnoseteknikker og opøve hypnotiske færdigheder. Du må ikke lade dig afskrække, hvis du ikke føler, at bevægelserne sker fuldstændigt automatisk første gang du gør det. Når man laver selvhypnose, skal man som sagt være villig til at indgå i en vis grad af selvbedrag. Den automatiske fornemmelse kan være til stede i større eller mindre grad, det vigtigste er fokus på idéen. Man behøver ikke lette fra gulvet og svæve op under loftet, før det er en succes. Følelsen af at der skal lige til at ske noget, kan have lige så stor effekt. Med øvelse bliver effekten større. Husk på Émile Coués simple autosuggestion: “Hver dag i hver en henseende bliver jeg bedre og bedre”. Budskabet er, gør det så simpelt som muligt hold dit fokus så godt du kan og kroppen og sindet vil reagere.

Du kan lære at bruge selvhypnose til at opnå forandringer på egen hånd. Når du har øver selvhypnoseteknikkerne og begynder at få styr på processen, kan du virkelig starte med at bruge dine nye evner til at opnå forandringer i dit liv. Næste indlæg vil handle om, hvordan man bruger disse selvhypnoseteknikker netop det. Det sjove er, at ved at lave øvelserne og træne selvhypnose, bliver man bedre og bedre til at opleve hypnotiske fænomener og dermed også til at opnå terapeutiske forandringer via hypnose.

Føl dig fri til at kommentere, diskutere og stille spørgsmål. Jeg vil meget gerne have at disse teknikker kommer ud til så mange som muligt, så flere får øjnene op for denne fantastiske verden og dens potentialer. Så del denne post med dine venner, hvis du har lyst, jeg sætter virkelig pris på det.

kontakt dinHypnose

Kontakt mig

Udfyld formularen og jeg vender tilbage indenfor næstkommende hverdag.

Nyhedsbrev

Modtag to gaver kvit og frit! Skriv dit navn og din e-mail herunder.

Hvis du sætter hak, accepterer du, at jeg må sende dig mails ca. en gang om ugen med nyheder, reklamer og tilbud. Jeg hader selv spam og du kan til enhver tid nemt afmelde dig igen. Læs mere om min privatlivspolitik her.

Seneste artikler

En kvælende fornemmelse af frihed – ulogisk vejrtrækning for at slippe angst

En kvælende fornemmelse af frihed – ulogisk vejrtrækning for at slippe angst

Behandling af angst – 5 gode grunde til at vælge hypnose mod angst

Behandling af angst – 5 gode grunde til at vælge hypnose mod angst

Magnetiske hænder – en øvelse til selvhypnose

Magnetiske hænder – en øvelse til selvhypnose